Csikós Attila ny. őrgy.

Emlékeztünk…

A SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága vezetősége szervezésében szerény külsőségek között, koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztünk október 31-én Szekszárdon a VSF Emléktáblánál.

Szikora Mihály ny. ezredes, a Baráti Társaság elnöke rövid megemlékezésében felidézte, hogy hat évvel ezelőtt, amikor a század volt katonáinak bajtársi közössége elkészíttette az emléktáblát, tudtuk, hogy a későbbiekben sem hagyhatjuk azt magára, és erkölcsi kötelességünk megemlékezni alegységünk születésnapjáról és megszűnése dátumáról.

Igaz, az elmúlt évek során többekben megfogalmazódott, hogy talán nem szerencsés a halottak napi nagy országjárás időszakában ilyen pár perces rendezvényt megtartani.

Bár van ennek az aggálynak valóságtartalma, azonban immáron történelmi tény, hogy az október 31. sorsdöntő nap volt az egykori szekszárdi vegyivédelmi csapatok életében:

  • október 31-én alakult meg a 9. vegyiharc század (a későbbi 9. önálló vegyivédelmi zászlóalj),
  • október 31-én alakult meg az 5. önálló vegyi-, sugárfelderítő század,
  • október 31-én pedig a 21. tábori vegyivédelmi anyagraktár és javítóműhely lépett hadrendbe.

Ebben az évben pedig különös jelentőséget ad október 31-nek, hogy napra pontosan 50 éve, 1973. október 31-én fejeződött be Kiskőrösön az 5. önálló vegyi-, sugárfelderítő század felszámolása.

Az emlékezés koszorúit a Baráti Társaság képviseletében Szikora Mihály és Rácz József, a vsf. katonák bajtársi közösége nevében Erőss Ede, Csikós Attila és Potyondi Pál helyezték el a 2018. május 26-án ünnepélyes keretek között felavatott emléktáblán.

A koszorúzást követően a jelenlévők a Halottak Napjához közeledve gyertyát gyújtottak elhunyt bajtársaink emlékére.