Új év – új remények ’24

Az új év első napján mindenekelőtt azt kívánom, valamennyi tagunk, barátunk, támogatónk és szeretteik épségben, egészségben töltsék el ezt az évet.

          Több éves tapasztalattal a hátunk mögött úgy gondolom, itt az alkalom, hogy – immáron a mai naptól hatályos Alapszabályunk tükrében – megpróbáljam csokorba szedni, mit is kívánok az idén 8. évébe lépő Baráti Társaságunknak és természetesen tagjainknak.

        Közeli és távolabbi környezetünkben következzen egy olyan időszakunk, amikor félelem és korlátozás nélkül, szabadon eltölthetjük azt a néhány órát, amelyet 2016 ősze óta arra szánunk, hogy ismét feleleveníthessük fiatalkori emlékeinket, jó- és kevésbé jó katonaélményeinket.

        Szervezetileg azt várom, kényszerű okok miatt senki ne távozzon Baráti Társaságunkból, ugyanakkor találjanak ránk azok a volt szekszárdi katonák, barátok, szimpatizánsok, akik eddig még nem jutottak el hozzánk.

        Ettől az évtől azt is várom, hogy a Budai Nagy Antal laktanyában egykoron elhelyezett vegyivédelmi alakulatok volt katonái között erősödjen a bajtársi szellem, hiszen annak idején – felderítőnek és mentesítőnek egyaránt – azonos volt a célunk, ha az oda vezető utak, módszerek, körülmények különböztek is.

        Ha hiszünk a bajtársiasság szellemében és erejében, fél évszázadon túl már rég itt az ideje, hogy végleg eltűnjenek a szakmai sovinizmus kapcsolatokat mérgező kártékony jelei.

        Kapcsolatrendszerünk vonatkozásában azt szeretném, hogy Baráti Társaságunk őrizze meg helyzetét, amelyet tagjai áldozatos munkája révén Szekszárd városában és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége keretein belül megszerzett.

        További eredményes tevékenységünkhöz feltétlenül szükségesnek tartom a Veletek meglévő kapcsolat élőbbé tételét, ezért az új esztendőben is azt kérem Tőletek:

 • legyen kapcsolatunk interaktív, használjátok bátrabban akár a honlapon, akár a face csoportban, vagy más elérhetőségeinken meglévő lehetőségeket;
 • ha volt bajtársaink közül valaki már nehezebben is mobilizálható, az online térben is teljes értékű szekszárdi bajtársunk marad, ezért folytassuk felkutatásukat és lehetőség szerint bevonásukat Társaságunk életébe;
 • minden jelenlegi és leendő tagunk – profilunknak megfelelően -, aktívabban használja ki a Társaság face oldalának lehetőségeit:
  • tegyük ezt az oldalt a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága mindennapi életét szolgáló interaktív lappá.
  • biztosan van mindenkinek véleménye, javaslata, ami több egy lájknál. Kérem, írjátok meg, vagy mondjátok el (akár hangüzenetben), mit gondoltok Baráti Társaságunkról, működésünkről, feladatainkról.
  • továbbra is arra is biztatlak Benneteket, katonaélményeiteket bátran osszátok meg a face csoportban, vagy a honlapunk Katonatörténelmünk rovatában (ha szükséges, a közzétételben segítséget nyújtunk).

          Kérem, Társaságunk életéből zárjuk ki az év első felében várható politikai csatározásokat, az egyéni preferenciák egymás véleményének tiszteletben tartásával maradjanak kívül. Hiszen minket alapvetően az köt össze, hogy valamikor, valamennyi ideig, valamilyen állományviszonyban a szekszárdi laktanyában szolgáltunk.

  Továbbra is kérem segítségeteket Baráti Társaságunk tevékenysége fő irányának meghatározásához:

 • a baráti találkozó idejének melyik hónapot tartjátok ideálisnak
 • találkozóinkat milyen programokkal tehetnénk színesebbé, vonzóbbá;
 • a baráti találkozókon, koszorúzásokon kívül milyen rendezvényen vennétek szívesen részt;
 • az elmúlt évek tapasztalatából már az is kihámozható, mi az, amit az elkövetkezendő években szeretnétek látni és mi az, amit nem akartok (ami terveink között szerepel a volt laktanyához kapcsolódóan: katonai emlékszoba létesítése, laktanyai emlékhely berendezése, Veterán liget létrehozása stb.)

   Kapcsolataink elmélyítését és célkitűzéseink megvalósításának gazdasági lehetőségeit szélesítheti, ha formálisan is olyan partnereket találunk, akik akár pártoló tagként, akár más formában tudják támogatni tevékenységünket. Ehhez a nem kis munkához, kérem, ki-ki saját környezetében végzett aktivitásával járuljon hozzá.

         Bízom benne, hogy mint a Baráti Társaság tagjai és mint egykori szekszárdi katonák fontosnak tartjátok a bajtársi kötelékek megtartását, erősítését és ki-ki saját körülményei és lehetőségei szerint, – valóságosan, vagy online – ebben az évben is aktívan részt vesz Baráti Társaságunk életében.

Valamennyi Tagunknak és szeretteinek kívánok erre az esztendőre jó erőt, egészséget, békét, boldogságot!

 

                                              Vigyázzatok Magatokra, szeretteitekre, bajtársainkra!