ÖTLETPÁLYÁZAT A HONVÉD EMLÉKPARK EMLÉKHELYÉRE

 

Kérem vegyétek elő kreatív feleteket és írjátok le (aki teheti skiccelje is le), hogy szerintetek mit tartalmazzon az emlékhely.

pályázat

Amit én alapkövetelménynek gondolok:

 • legyen érzékelhető, hogy a helyszín a magyar katonákról szól, akik politikai rendszertől függetlenül mindig a Hazát szolgálták.

 • legyen valamiféle utalás a laktanyában szolgált m.kir. határőr ezredre (első alakulat a laktanyában), és gyalogezredekre (ez utóbbiak emléktáblája most a Tolna megyei Toborzó és Érdekvédelmi Iroda épületének falán van)

 • legyen valamiféle utalás a demokratikus hadsereg itt szolgált alakulataira (köztük a mai 43. vb. ezred jogelődjére)

 • hangsúlyosan legyen utalás az itt szolgált vegyivédelmi alakulatokra

 • a területen lenne elhelyezve összhangban a többi művel 2 db szabvány méretű meglévő márványtábla, amelyek a szekszárdi m.kir. 18. és 48. gyalogezred, illetve Tolna megye hősi halottainak állít emléket (lásd előző pontok egyike), valamit egy háromszög alakú, jelenleg az INTERSPAR sarkán levő emléktábla.

Vitaindítónak itt vannak az én első gondolataim:

 • a főkapu oszlopok belső oldalán lenne egy-egy tábla.

  • Az egyik táblán a laktanya története lenne olvasható pár sorban, alatta a laktanya alaprajza, esetleg külön jelölve az egyes építési fázisokat (ha ki tudjuk deríteni)

  • a másik táblán lennének felsorolva azon alakulatok, amelyek a laktanyában szolgáltak

 • az íves kerítés-szakaszon (itt történnének a koszorúzások) lenne egy bronz (???) plasztika, ami valamilyen formában a laktanyában szolgált katonáknak állítana emléket (fegyverek? technikai eszközök? alakok? megjelenítésével).

Elképzeléseiteket legyetek szívesek megküldeni a szvvbt2017@gmail.com címre, vagy ha úgy gondoljátok ezen a fórumon is nyilvánosságra hozhatjátok.

Bízom benne, hogy néhány hónap alatt ki tudunk alakítani olyan elképzeléseket, amelyek hozzáértő kezekben a szekszárdi katonák emlékének méltó megjelenítői lesznek.

3 válasz

  1. Könnyebb lesz a válasz, ha tudjuk, mit akarunk. Még az ötletelésnek is a nagyon az elején tartunk. Egyenlőre nemhogy révész, de még folyó sincs. Komolyra fordítva a szót. Bízom abban, hogy amikor odaérünk, a projektet magáénak fogja érezni a város, és a HM is, de bízom a közösségek erejében is.

 1. Vicze Károly gondolata szerint egy bronz kisplasztika, amely a csapatzászlót egykoron őrző stilizált építményt láttatja, benne a csapatzászlóval és azt őrző fegyveres katonával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük