3. HONVÉD EMLÉKPARK               

                                                                                                           

 ELŐZMÉNYEK

A 2016. október 15-i találkozón elhangzottaknak megfelelően, 2017. júliusában a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társaságának alapítói – egy lehetséges laktanyai emlékhely előkészítése érdekében – megbeszélést kezdeményeztek Törő György ny. alezredes, népi fafaragó művésszel.

A megbeszélés során szó esett arról, hogy a laktanya főkapu környezete alkalmas lehet egy emlékhely kialakítására, amelyen elhelyezhető lenne egy Törő György által készített Emlékfa, amely faragásában alkalmassá tehető megemlékezések helyszínévé.

Ebben az időszakban tisztázatlan volt számunkra a terület tulajdonjoga, jellege, mely szempontok döntő fontosságúak egy emlékhely kialakításakor.

Itt hangzott el, hogy kezdeti lépésként érdemes megvizsgálni, helyi védelem alá helyezhető-e a laktanya főkapu és környezete.

A júliusi megbeszélést, illetve az Önkormányzat munkatársaival folytatott informális tárgyalásokat követően előkészítettük és augusztusban megküldtük az Önkormányzat illetékes bizottsága részére a volt Laktanya főbejárati kapuoszlopok és kapcsolódó kerítés-szakasz helyi értéktárba való felvételét célzó előterjesztésünket

Az Önkormányzat illetékes bizottsága az előterjesztést megtárgyalta és határozatában az említett építményt felvette Szekszárd város helyi értéktárába.

December hónapban informális kapcsolat útján megkerestük dr. Fusz György szobrászművészt, akit tájékoztattunk elképzeléseinkről és eddigi megbeszéléseinkről. Dr. Fusz György a megbeszélésen vállalta, hogy elkészíti – az általunk adott elképzelést tükröző – emlékpark látványrajzát.

Következő év áprilisában ugyancsak informális előkészítést követően, hivatalosan is benyújtottuk a Honvéd Emlékpark létesítésére vonatkozó javaslatunkat Szekszárd MJV Önkormányzata Humán Bizottsága elnökének. Az előterjesztés tartalmazta a Dr. Fusz György által átadott látványrajzokat. (itt>>>, itt>>> és itt>>>)

Ebben az időszakban indult a volt laktanya területére tervezett Tudásközpont tervezési fázisa, ezért felvettük a kapcsolatot az érintett a tervező irodával, a vezető tervezővel pedig megismertettük elképzeléseinket.

A Szekszárd MJV polgármesterével történt májusi megbeszélést követően Hódossy László építész tervező felhatalmazást kapott a polgármestertől a Honvéd Emlékparkra vonatkozó javaslatunk Tudásközpont terveibe való beillesztésére, melyre ígéretet is kaptunk. Figyelemmel a Tudásközponttal kapcsolatos elvárásokra, hosszas megbeszélést követően a dr.Fusz-féle tervektől elálltunk és kompromisszumos javaslatként elfogadtuk a vezető tervező által kidolgozott elképzelést (látványrajzok itt>>>, és itt>>> ). Az építész-terv készítése folyamatában konzultációt folytattunk le Szekszárd főépítészével is.

JELENLEGI HELYZET

Ismereteink szerint a Tudásközpont tervei mind építészeti-, mind költségvetési oldalról  (fényképek az építész tervből  itt>>>,  itt>>>, itt>>>, és itt>>>) tartalmazzák a Honvéd Emlékpark létesítésének lehetőségét, amely az elképzelések szerint a beruházás végső stádiumában valósulhat meg.

Ezzel megteremtődik az a terület, amelynek emlékhellyé alakításában jelentős feladatok hárulnak Baráti Társaságunkra mind az elképzelés kialakítása, mind a finanszírozás és a kivitelezés megszervezése során.

Ezért számítunk minden tagunk aktivitására ezen a területen is.

2023. február

Befejeződéséhez közeledik a terület kialakítása, megkezdődött a művészeti koncepció tervezése.

Megkeresésünkre Farkas Pál szekszárdi szobrászművész (aki a VSF Emléktábla bronz plakettjének alkotója) egyenes megbízás keretében vállalta az Emlék park művészeti kivitelezését, a kapcsolódó kiegészítő munkákat előzetes terveink szerint Bojás János műkőkészítő mester (a VSF Emléktábla készítője) végezné.

Az Emlék park bekerülési költsége előzetes számításaink szerint 9-10 millió forintba kerülhet, ami magába foglalja a szükséges művészeti és építészeti tervezések, esetleges engedélyezési eljárások költségeit, a bronzöntvények, kőfaragó munkák, a telepítések és a tereprendezés költségeit.

A költségek megteremtése terén számítunk az állami- és társadalmi szervek, vállalkozók, Baráti Társaságunk tagjai és szimpatizánsok áldozatvállalására.

A Baráti Társaság holnapján 2020-ban meghirdetett Ötlet pályázatra érkezett javaslatokat is figyelembe véve választottuk az Emlék park központi motívumának egy kibontott, stilizált csapatzászlót. 

Egy másik, (őrtoronyra emlékeztető) építményen helyezzük el bronzplakettek formájában a laktanyában valaha szolgált alakulatok fegyvernemi (csapat) jelvényeit.

A Főkapu oszlopok belső oldalán egy-egy táblán a laktanya rövid története, illetve az ott szolgált csapatok időrendnek megfelelő felsorolása lesz olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük