HONVÉD EMLÉKPARK SZEKSZÁRDON

 

Megkezdődtek a Honvéd Emlékpark tervezési munkálatai

A SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága megalakulása óta dolgozik azon,  hogy legyen a városban (lehetőleg a 2014-re lebontott laktanya területén) egy olyan katonai emlékhely, amely méltó helyszínt és körülményeket biztosít és lehetővé teszi az egyéni és csoportos megemlékezéseket:

  • a felvidéki-, a délvidéki- az erdélyi-, a Don menti hadműveletekben, Budapest védelmében részt vett szekszárdi magyar királyi honvéd alakulatokról;
  • a laktanyában 1960 és 1987 között elhelyezett vegyivédelmi csapatokról;
  • a laktanyában rövidebb, hosszabb ideig szolgált más fegyvernemi alakulatokról.

Már ezt a célt szolgálta az a 2017-es kezdeményezésünk, amelynek eredményeképpen a volt laktanya főbejárati kapuoszlopai és a kapcsolódó kerítés szakasz bekerültek a helyi értéktárba. 

Ezt követőn 2018-ban az 5. önálló vegyi-, sugárfelderítő század katonáinak bajtársi közössége helyezett el emléktáblát volt elhelyezési épülete falán.

Ugyanebben az évben kezdődött el egy Honvéd Emlékpark terveinek kialakítása, amelynek segítésére ötletpályázatot is írtunk ki. 

Figyelembe véve a beérkezett ötleteket dr. Fusz György, majd Farkas Pál szobrászművészek segítségével kezdtük meg a művészeti koncepció kialakítását. 

Alapnak azt tekintjük, a Honvéd Emlék Park már puszta létével ráirányítja a figyelmet arra, hogy a város történelmének szerves része az egykori laktanya, amely – mint fogalom – egybekapcsolódik a honvédelem, a hazaszeretet fogalmával. Ezt testesíti meg a legfontosabb szereplő, a Katona, aki minden korban a Haza védelmére esküszik és életét tulajdonképpen ezen eskü szellemében éli.

Ezért választottunk az Emlékpark központi motívumának egy kibontott, stilizált csapatzászlót. A  csapatzászló a katonai alakulatok életében meghatározó jelentőséggel bír, hiszen szimbolizálja egyrészt a katonai alakulatokat, mint szervezeteket, másrészt a katonákat, akik a csapatzászló előtt tették le a Katonai Esküt, illetve követték azt harci cselekmények során.

Egy másik (őrtoronyra emlékeztető) építményen helyezzük el bronzplakett formájában a laktanyában valaha szolgált alakulatok 9 fegyvernemi (csapat) jelvényét.

A Főkapu oszlopok belső oldalán egy-egy táblán a laktanya rövid története, illetve az ott szolgált csapatok (21) időrendnek megfelelő felsorolása lesz olvasható.

Felújítás után, az Emlék Parkba helyezzük át a jelenleg méltatlan helyen lévő, HOHE által készíttetett  Emlékkövet, valamint a MH 8.Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda épületén ideiglenes jelleggel elhelyezett emléktáblákat.

Ily módon frekventált helyen létrejöhet Szekszárd helyőrség katonai emlékhelye, amely azon túl, hogy méltó helyszínt teremt a megemlékezéseknek, már önmagában is szolgálhatja a hazafias honvédelmi nevelés célkitűzéseit.

Megvalósítására széleskörű összefogással kerülhet sor, ezért kérjük, a Honvéd Emlékpark létrehozásának támogatásával vegyél részt Szekszárd helyőrség katonaemlékezetének megőrzésében!

5/5

2 válasz

  1. Amikor 1979-ben megálltam a szekszárdi laktanya kapuja előtt, ugyanezt a kerítést és hullámlemezt látva nem gondoltam, hogy veteránként ennek az emlékhelyéről fogok társalogni. A 90-es években elindult hadseregszervezés azután számtalan laktanya teljes megszüntetésével járt, szomorú feladatként magam is sokszor voltam felszámoló bizottság tagja. A vidáman megdalolt jászberényi tüzérek alakulatának felszámolásakor az ottani vegyivédelmi technikus hét gyermekkel maradt beosztás és munkahely nélkül… De mostani feladatként baráti társaságunk azt vállalta fel, hogy emléket állítsunk mindazon alakulatoknak, amelyek a helyőrségben léteztek, azoknak a katonáknak a tiszteletére, akik itt szolgáltak. Magam részéről köszönetet mondok azoknak a bajtársaknak, akik aktívan részt vállalnak ebben a munkában, és még kitartást kívánok hozzá. Az emlékhely ötlete nagyon jó, és remélem, a laktanya emlékezete a kötelező szolgálatot helyben töltő szekszárdiakban leginkább pozitív élményeket hordoz, hogy utódaik az emlékhelyet sokáig, épségben gondozzák majd, történeti értékként tekintve rá.

    1. Köszönöm a hozzászólást! Dolgozunk a pénzügyi feltételek megteremtésén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük